Heipalen. Wie is er niet groot mee geworden? In Nederland kunnen we niet zonder, toch? Er bestaat zelfs een monument voor.
In aflevering 6 van de Cobouw serie “Hinderlijke heipalen” wordt Jaap Estié, directeur van NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken), geïnterviewd bij het Palenhuis in Amsterdam. Jaap Estié (‘De heipaal is cultureel erfgoed’) vertelt in deze aflevering wat de sector doet om te innoveren en geeft antwoord op de vraag hoe de heipaaltoekomst eruit ziet. De Nederlandse bouw kan door de bodemgesteldheid in grote delen van het land niet zonder heipalen.
Om geluids- en trillingshinder te beperken, bijvoorbeeld bij binnenstedelijke bouw, biedt Vroom Funderingstechnieken alternatieven met in de grond gevormde palen, waarbij veelal de boortechniek wordt toegepast en de heipaal met natte mortel in de grond wordt gefabriceerd. Dit in tegenstelling tot prefab betonnen heipalen, die erin worden geslagen. Naast de beperking van geluids- en trillingshinder innoveert en investeert Vroom Funderingstechnieken in de vorm van een funderingsmachine die volledig accu-elektrisch wordt aangedreven en geeft hiermee invulling aan de zero-emission bouwplaats. Een echte productinnovatie!
Het Palenhuis
Het Palenhuis in de Amsterdamse Sluisbuurt is een 20 meter hoge ode aan de heipaal, ontworpen door kunstenaar Piet van Wijk en visualiseert hoe Amsterdam gebouwd is op miljoenen palen.
Vroom Funderingstechnieken heeft de prefab palen onder het Palenhuis geheid, waarop de door Schokindustrie geproduceerde prefab funderingsplaat is gemonteerd door Vroom Betonbouw.