Fundering kunstwerk Torqued Arc - Vroom Funderingstechnieken
Img 07
18 juni 2015

Fundering kunstwerk Torqued Arc

​De stationsomgeving van Utrecht ondergaat een grondige transformatie. Een onderdeel hiervan is het kunstwerk 'Torqued Arc'. Wij zijn door het Fentener van Vlissingen Fonds gekozen voor het realiseren van de complete fundering voor dit enorme kunstwerk op één van de drukste punten van Nederland.

Het kunstwerk wordt gebouwd op twee betonpoeren die worden gedragen door acht geschroefde stalenbuispalen met groutinjectie. De betonpoeren met een formaat van 2x3x4 meter, worden ter plekke gestort.

Boogsculptuur

De vernieuwingen zullen de stad op grote schaal ingrijpend veranderen. Tegen die achtergrond en naar aanleiding van haar 50ste verjaardag werd Gijs Van Vaerenbergh door het Fentener van Vlissingen Fonds geselecteerd om een publiek kunstwerk te ontwerpen. Het resultaat is een boogsculptuur die de Mariaplaatsbrug overspant en daarbij geschiedenis en vernieuwing op een karakteristieke manier laat samenvloeien.

Het ontwerp

Omdat de sculptuur diago­naal boven de brug ingepland wordt, bedient ze zowel de as van de brug als de as van het water. Met één gebaar ontstaan zo twee poorten. Daarnaast komen de twee voeten van de boog in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar te staan, waardoor de boog vanuit verschil­lende richtingen telkens een andere tekening krijgt. In de lengte en de dwarse richting evolueert de boog van een vlak tot een lijn. In de diagonale richting wordt ze zichtbaar als vlak. De toegepaste verdraaiing is overigens niet enkel vormelijk interessant, ook structureel is ze voordelig: door de hoekverdraaiing aan de voeten ontstaat er torsie in de boog waardoor het geheel stijver wordt en er dunner kan worden opgebouwd. Langs de binnenzijde wordt de boog afgewerkt in spiegelende inox. Door de kromming ontstaan vervormde spiegelbeelden van de omgeving en de beweging op de brug. De boog geeft letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief op de omgeving.

Medium spr website 165 185 6 5 19
Kunnen we u helpen bij uw project?

Neem contact op met Sandro Pronk, bel +31(0)299 409 507 of stuur ons een e-mail.