Mannenwerk? Welnee! - Vroom Funderingstechnieken
Img 07
21 december 2017

Mannenwerk? Welnee!

De 20-jarige Taylah Wilks uit het Australische Newcastle is sinds een aantal weken mee als heier met machinist Edwin van de Giessen, heier Sjors Koole en shovelmachinist Hajo Nooij. Taylah doet qua prestatie niet onder voor haar mannelijke collega’s, maar de heren behandelen haar toch anders. “Als een dame, hè. Zoals het hoort,” zegt Edwin.
Default sam 7581

Taylah is tijdelijk in Nederland als rugby-international. Twee tot drie avonden in de week traint ze bij Rugby Club Waterland in Purmerend en in de weekenden speelt ze wedstrijden. “Vroom is een fijne werkgever. Met dit werk gebruik ik spieren die ik normaal minder belast. Ik had wat pijn in mijn schouder en dan zijn de collega’s direct heel betrokken en zorgzaam. De bedrijfskleding en PBM’s zijn uitstekend voor elkaar; het is een uitgebreide uitrusting, voor ieder weertype. Ik heb trouwens vorige week voor het eerst van mijn leven echte sneeuw gezien, fantastisch!”

Snelle leerling

“Taylah is een snelle leerling, ze pakt het goed op,” prijst Hajo zijn nieuwe teamgenote. “Dat komt omdat ik goede leermeesters heb!” vervolgt Taylah. Edwin vindt het nog weleens lastig om iets in het Engels uit te leggen. “Je hebt te maken met vakjargon. Hoe vertaal je bijvoorbeeld een strop? Maar we komen er uiteindelijk wel uit.” 

Mannencultuur

Taylah: “In Australië is het veel gebruikelijker dan in Europa dat vrouwen in de bouw werken. Voordat ik naar Nederland kwam, heb ik raam- en deurkozijnen van aluminium gemaakt, vanaf tekening. Ik had daar veel vrouwelijke collega’s. Ik ben ook een beetje verbaasd dat het bij jullie zo uniek is. Het werken in een echte mannencultuur vind ik trouwens geen probleem.” 

Faciliteiten

De bouw biedt voor vrouwen zeker mogelijkheden. Als je je handen uit de mouwen wilt steken en van fysiek werk houdt, dan is het prachtig werk. Maar niet iedere bouwplaats is ingesteld op de komst van dames. “Ik denk als je dit werk voor vrouwen aantrekkelijk wilt maken, dan zullen een aantal zaken wel beter moeten worden geregeld. De sanitaire voorzieningen zijn niet op alle bouwplaatsen ingericht op dames. Ik kan me voorstellen dat niet alle vrouwen daar gelukkig mee zijn.”   

Taylah blijft tot half mei in Nederland en keert dan terug naar ‘Down Under’. “Het funderingswerk en mijn nieuwe collega’s vind ik erg leuk, maar ik mis mijn familie en vrienden wel. In Australië pak ik mijn oude werk weer op. Ik houd ervan om met mijn handen te werken.”