Windturbinepark Kloosterlanden - Vroom Funderingstechnieken
Img 07

Windturbinepark Kloosterlanden

Langs de A1 nabij Deventer zijn de funderingspalen aangebracht voor twee windturbines. De turbines zijn voor het windpark Kloosterlanden en liggen circa 50 meter vanaf de snelweg. In 2015 zijn beide turbines gebouwd en in bedrijf.

Uniek aan windpark Kloosterlanden is de samenwerking tussen de Deventer Energie Coƶperatie en het in Enschede gevestigde Raedthuys Pure Energie. Beide partijen zijn samen eigenaar van het windpark. Op deze manier kunnen inwoners zowel investeren in een duurzaam en groen Deventer als zelf groene stroom afnemen als de molens eenmaal draaien.

Heiwerkzaamheden

Onder iedere windturbine worden 30 prefab betonnen heipalen aangebracht met een lengte van maximaal 16 meter. De palen zijn vierkant en hebben een doorsnede van 500x500 mm. Doordat de turbines bestand moeten zijn tegen de hevige windstromen worden de palen onder de molens in schoorstand (scheef) de grond in geheid. De schoorstand bij deze molens is deels 5:1 en deels 7:1.

Maatvoering

Bij hevige wind zullen er enorme krachten op de funderingspalen ontstaan. Dit zijn zowel druk als trekkrachten. De palen kunnen deze krachten goed hebben, daarvoor is het wel noodzakelijk dat de palen op de juiste plaats worden geheid. Vroom Meetdienst zorgt voor een exacte maatvoering van de palen. Na het heien worden ze bovendien op zowel hoogte- als horizontale positie gecontroleerd.

Klaar maken voor de fundering

Nadat de palen zijn aangebracht, worden deze akoestisch doorgemeten. Door deze meting kan worden gecontroleerd of de paal tijdens het heien geen beschadigingen heeft opgelopen. Na het doormeten worden de palen gesneld (het bovenste deel beton wordt verwijderd). Het bovenste deel van de wapening komt vrij zodat er verankeringslengte ontstaat voor de betonnen poer (betonfundering). 

Feiten en getallen turbines

  • Inwoners voor 25% eigenaar/aandeelhouder/investeerder
  • Productie van plusminus 9,4 miljoen kWh duurzame energie per jaar
  • Voldoende om circa 2.700 huishoudens te voorzien van groene stroom
  • Twee Enercon E-92 turbines met rotordiameter 92 m; ashoogte 85 m; vermogen 2,35 MW.

Default pbo 78 104
Kunnen we u helpen bij uw project?

Neem contact op met Paul Bochem, bel +31(0)299 409 541 of stuur ons een e-mail.