Windturbinepark Liefting - Vroom Funderingstechnieken
Img 07

Windturbinepark Liefting

Langs de Kanaaldijk in Alkmaar zijn de funderingspalen aangebracht voor een windturbinefundatie. De turbine is de tweede van windpark Liefting en ligt binnen het zicht van de reeds aanwezige molen. In 2015 is de turbine gebouwd en in bedrijf.

Met de nieuwe windurbines komt het aantal in Alkmaar op drie. In totaal is in Alkmaar vooralsnog voorzien in vier windturbines. Deze leveren in totaal zo’n 10 Mega Watt (MW), voldoende voor de energiebehoefte van zo’n 7.000 huishoudens. Mogelijk volgt in de toekomst nog verdere uitbreiding van het aantal windturbines in Alkmaar.

Duurzame energie

Sortiva, een gezamenlijke dochteronderneming van HVC en GP Groot op het gebied van recycling, is verantwoordelijk voor financiering en exploitatie van de windmolens. Sortiva zorgt ervoor dat afvalstromen omgezet worden tot grondstoffen en energie.

Heiwerkzaamheden

Onder iedere windturbine worden 32 prefab betonnen heipalen aangebracht met een lengte van maximaal 23,5 meter. De palen zijn vierkant en hebben een doorsnede van 400x400 mm. Doordat de turbines bestand moeten zijn tegen de hevige windstromen, worden de palen onder de molens in schoorstand (scheef) de grond in geheid. De schoorstand bij deze molens is 11:1.

Maatvoering

Bij hevige wind zullen er enorme krachten op de funderingspalen ontstaan. Dit zijn zowel druk als trekkrachten. De palen kunnen deze krachten goed hebben, daarvoor is het wel noodzakelijk dat de palen op de juiste plaats worden geheid. Vroom Meetdienst zorgt voor een exacte maatvoering van de palen. Na het heien worden ze bovendien op zowel hoogte- als horizontale positie gecontroleerd.

Default rsm 78 104
Kunnen we u helpen bij uw project?

Neem contact op met Rob Sman, bel +31(0)299 409 542 of stuur ons een e-mail.