Oostpoort Amsterdam - Vroom Funderingstechnieken
Img 07

Oostpoort Amsterdam

De nieuwe wijk Oostpoort Amsterdam ligt op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek. Voor drie projectonderdelen in de nieuwe wijk Oostpoort Amsterdam produceert Vroom Funderingstechnieken zowel de Vibro-palen als de VGS-grout injectiepalen.

De projectonderdelen waarvoor Vroom Funderingstechnieken zowel de Vibro-palen als de VGS grout injectiepalen produceert bevinden zich tussen het Sportfondsenbad Oost met Sports World Amsterdam, het Montessori Collge Oost en het Stadsdeelhuis Oost met Grand Café Arts & Food.

De nieuwbouw is gesitueerd achter de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost. Oostpoort vormt het culturele hart van Oost-Amsterdam en het geplande brede aanbod betekent een verrijking voor dit stadsdeel. De nieuwbouw bevindt zich achter de Mart Stam flat uit 1969, die op de begane grond wordt uitgebreid met winkels. Architect Mart Stam ontwierp de beroemde "achterpootloze" stalen buistoel.

De Wijk 

De nieuwe wijk Oostpoort ligt op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek. Deze gasfabriek zorgde samen met de Westergasfabriek voor het grootste deel van de gastoevoer in Amsterdam. Beide fabrieken zijn ontworpen door architect Gosschalk. In 1917 stapte de gemeente voor straatverlichting over op elektriciteit; de gasproductie werd afgebouwd en in 1923 sloot de fabriek definitief de deuren. 

Bedrijventerrein

De karakteristieke industriële gebouwen van Gosschalk, kregen voor een deel een nieuwe bestemming. De ammoniakfabriek werd in 1926 verbouwd tot dierenasiel. De koolgasstokerij herbergt sinds 1929 het Sportfondsenbad Oost. In 1962 verrijst aan de Linnaeusstraat de hoge woonflat van Mart Stam en in 1997 is het gebied verrijkt met het schitterende Montessori College Oost van Herman Hertzberger.

Vernieuwing en bodemsanering

Eind vorige eeuw raakt het gebied in verval en werden plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming, waarbij de historische bebouwing weer goed tot zijn recht kon komen. Voor het zover was, moest het terrein eerst gesaneerd worden. Zowel de gasfabriek als de industriële activiteiten nadien hadden hun kwalijke sporen in de grond en het grondwater achtergelaten. Dit vormde een ernstige bedreiging voor het grondwater in de lager gelegen Watergraafsmeer. Inmiddels is de verontreinigde grond afgegraven. Tijdens de productie van de VGS palen werd uit voorzorg gecontroleerd of de opgevangen en af te voeren grout vrij van verontreiniging was. 

Nieuwe plannen

In maart 2004 heeft de stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer het Stedenbouwkundig Plan voor de vernieuwing van het gebied goedgekeurd. Dit plan is opgesteld door de Amsterdamse architect Sjoerd Soeters die ook verantwoordelijk is voor de supervisie van de verschillende deelprojecten. De ontwerpen van verschillende architecten sluiten goed op elkaar aan. Als Oostpoort helemaal af is, zijn er circa 800 woningen (in koop en sociale huur), een groot winkelcentrum, een ondergrondse parkeergarage, bedrijfsruimten, gecombineerde woon⁄werkwoningen, horecavoorzieningen, een brede school en andere maatschappelijke voorzieningen gevestigd in dit gebied.

Default rsm 78 104
Kunnen we u helpen bij uw project?

Neem contact op met Rob Sman, bel +31(0)299 409 542 of stuur ons een e-mail.