11-04-2022

60 jaar Vroom: 1982 – 1988

Dit jaar bestaat Vroom 60 jaar. Wij zullen hier regelmatig onze rijke geschiedenis laten zien aan de hand van beeldmateriaal uit die tijd en de duiding van onze geschiedenis in feiten, cijfers en anekdotes.

Klaas Vroom voorspelt in het personeelsblad dat 1982 een jaar wordt waarin inleveren, bezuinigingen en matiging het parool is. Maar hij benadrukt dat het nieuwe jaar ook een jaar kan zijn waarin nieuwe en frisse ideeën lucht kunnen scheppen.

Gebr. Vroom moet alle zeilen bijzetten om het tij te keren. De brancheorganisatie voor de funderingsmarkt NVAF voorspelt dat van iedere tien heistellingen in ons land er drie definitief hun giek zullen strijken. Vroom weet evenwel al haar machines draaiende te houden en gedwongen ontslagen te voorkomen.

In moeilijke tijden neemt het bedrijf de juiste beslissingen. Klaas richt het vizier op nieuwe funderingstechnieken en met name de verwachtingen ten aanzien van in de grond gevormde palen zijn goed, zo blijkt uit zijn kerstwens in 1982: “In het heiwezen hebben wij niet alleen getracht onder toezicht heipalen in de grond te slaan, maar ook in de grond te vormen. Deze nieuwe techniek stelt ons wellicht in staat om in 1983 te overleven.”

Omdat de recessie langer aanhoudt dan verwacht loopt de omzet in de traditionele funderingstechnieken verder terug. Tegelijkertijd vraagt de introductie van nieuwe technieken grote investeringen. Vroom heit die tijd gemiddeld 40.000 houten heipalen en ziet de markt steeds meer overstappen naar prefab betonpalen. De eerste successen met schroefpalen in stadsvernieuwingsprojecten zijn een feit en ook andere grondverdringende palen zijn in opkomst.

Het tij keren met frisse ideeën

Men draaide er indertijd hun hand niet voor om met de snijbrander ervoor te zorgen dat bouwlocatie bereikt kon worden. De palen moesten erin. Sjors Vroom: dat dak lassen we er later wel weer op. En zo geschiedde dat Sjaak Pronk met zijn kraan door de dansschool heen de binnenplaats kon bereiken en de palen kon gaan heien.

Het is een drukke bedoening achterop de werf in Middelie. Houten palen, buispalen, H-balken. Bart ten Hage was er met zijn knijper als de kippen bij om ze te transporteren.

Dirk Beets op de Hitachi voor de vervaardiging van betonschroefpalen. De introductie van de schroefpaal vindt plaats in 1981 door de werkmaatschappij HBF. Het productieproces is in de loop der jaren sterk verbeterd en thans ook deels ondergebracht bij Vroom Zuid Nederland.

Prefabpalen met dieselblok heien in Purmer-Zuid vlak naast de Montessorischool met op de achtergrond het vliegtuig (DC8) in het Leeghwaterpark. Deze stond op de plaats waar nu de parkeerplaats is van het Leeghwaterzwembad.

60 jaar Vroom: 1982 – 1988
60 jaar Vroom: 1982 – 1988
60 jaar Vroom: 1982 – 1988
60 jaar Vroom: 1982 – 1988

Meer nieuws

Meedenken over complexe funderingsoplossingen
Bron± Triple-D visualisaties
10-04-2024

Meedenken over complexe funderingsoplossingen

We zien het gelukkig steeds vaker, onze betrokkenheid bij projecten in de ontwerpfase. Zeker voor locaties als deze is het fijn als wij mee kunnen denken in de beste manier van funderen. “De Laamens locatie, tot voor kort in gebruik als jachthaven, is herontwikkeld tot woon- en recreatiegebied met 90 […]
Meerderheidsbelang in Beton- en Vlechtbedrijf Hadek
08-04-2024

Meerderheidsbelang in Beton- en Vlechtbedrijf Hadek

Vroom Holding heeft het meerderheidsbelang in Beton- en Vlechtbedrijf Hadek verkregen. Met deze acquisitie breidt Vroom de diensten op het gebied van complete funderingsconstructies verder uit en zet hiermee een volgende stap in de belofte haar klanten steeds verder te ontzorgen als allrounder in paalsystemen en (prefab) funderingsconstructies. Samen met […]
Benefietwedstrijd Ajax/Only Friends – Vroom
27-03-2024

Benefietwedstrijd Ajax/Only Friends – Vroom

Op een memorabele woensdagavond, 27 maart, stonden twee teams met uiteenlopende achtergronden tegenover elkaar op het voetbalveld: het Vroom Voetbalteam en de gecombineerde kracht van Ajax/Only Friends. In Amsterdam-Noord, omgeven door de levendige sfeer van het Friendship Sports Centre, ontspon zich een wedstrijd die meer was dan alleen een strijd […]
Naar boven